|
Deze maand een Shure microfoon klassieker en voorloper van de legendarische SM 57: ze hebben veel gemeen. De 545 Unidyne 3 werd ontworpen door Ernie Seeler, en geïntroduceerd in 1960, als onderdeel van 'de beroemde familie van Unidynes' (de grote oude 55, de 55s 'Elvis microfoon' en de eender lijkende 556 broadcast-versie, allen van Ben Bauer). De nieuwe 545 was veel kleiner en minder opvallend in vergelijking met de omvangrijke 55s en axiaal gericht in plaats van de in zijwaartse richting gevoelige eerdere types. Hij was zilver en zwart, gemaakt van gegoten zink en 'Armo-Dur' (een bakeliet achtig plastic, een eigen Shure product). De 545 was voornamelijk bedoeld voor P.A. Systemen, bandrecorders en vaste installaties en kostte maar $2 meer dan de 55s ($85 tegenover $83). Hij was omschakelbaar tussen hoge en lage impedantie, waardoor er nog meer flexibiliteit voor de gebruikers ontstond. Er zat ook een aan/uit schakelaar op (die, verstandig genoeg, geen deel zou uitmaken van de SM 57, om ongewenst uitschakelen te voorkomen). De audio markt omarmde ze snel en 545s werden veel gebruikt bij live-geluid versterking tijdens de jaren zestig en begin jaren zeventig. Dit was het type instrumentmicrofoon dat werd gebruikt op het beroemde Woodstock festival. De later door Shure gemaakte SM 57, met hetzelfde R-45 element, maar met een steviger geheel metalen behuizing, zou pas veel later de vervanger worden van de de dan al bekende 545s. Net als de 55s, werd er een professionele broadcast versie gemaakt: de 546, met een beter element en een schokabsorberende standmount. Die versie was aanmerkelijk duurder ($136), maar maakte ook zijn entree in de opnamestudio's. Beach Boys' Brian Wilson gebruikte hem om zijn solo-zangpartijen op te nemen voor het album 'Pet Sounds'. Later werd dit ontwerp de basis voor de ontwikkeling van de SM 5 en SM 7 studio microfoons.
Een van de overeenkomsten met de SM 57 is dat deze microfoon ook nog steeds op de markt is. Nogal indrukwekkend, na 54 jaar. Veel studio technici en vintage fans geven de voorkeur aan de 545 boven de moderne SM 57. Degenen die in de VS werden geproduceerd, voordat de productie werd verplaatst naar Mexico, worden het meest gewaardeerd. Dat is waarschijnlijk omdat de oudere trafo's van een betere kwaliteit waren, wat resulteert in een ander en steviger geluid. Moderne SM 57s worden vaak beschouwd als 'hol' klinkend in vergelijking hiermee.
Dezer dagen is er een hernieuwde belangstelling voor in de VS gemaakte 545s en sommigen combineren een nieuwe SM 57 capsule met een oude 545 trafo. Vanwege de hoge impedantie mogelijkheid is het ook een microfoon die geliefd is bij veel mondharmonica spelers, die hem direct kunnen aansluiten op hun versterker en genieten van het rijke geluid. De 545 S-versie, met pistoolgreep (ook hier afgebeeld) staat bekend als de 'Paul Butterfield mic'; het was de favoriete microfoonkeuze van deze bekende bluesharp speler. Hij overleed in 1987, maar is nu opgenomen in de Blues Hall of Fame. |
|